pondělí 16. února 2009

Šílenství jménem Notpron

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ VARUJE: PŘEČTENÍ NÁSLEDUJÍCÍHO ČLÁNKU MŮŽE VYVOLAT ZÁVISLOST, ŠÍLENSTVÍ A NEUVĚŘITELNOU FRUSTRACI!


Na psaní o hrách je na našem blogu odjakživa Lipča. Dnes ale musím tohle pravidlo porušit a napsat taky o jedné hře, díky které se bavím ve škole i doma už dlouho a často kvůli ní dokonce nespím :-) Mezi čtenáři našeho blogu je plno účastníků šifrovaček a hyperinteligentních lidí, takže tohle bude něco pro vás :-)))

Teď už konečně o samotné hře. Jmenuje se Notpron a je napsaná výhradně v jazyce HTML (maximálně php), což znamená, že ji můžete hrát pouze po internetu, ale na druhou stranu ji "rozjedete" prakticky na čemkoliv a jediné, co potřebujete je webový prohlížeč.
Hra samotná má potom velice jednoduchou strukturu a velice jednoduchá pravidla. Každý "level" je jedna webová stránka. Zpravidla se na ní nenachází nic jiného než nějaký obrázek s číslem levelu v rohu a vyhledávací okénko Googlu. Co uděláte a jak se dostanete dál je už pouze na vás.
Všímat si musíte prakticky všeho - od názvu stránky, přes ty nejmenší detaily v obrázku až po samotnou webovou adresu každé šifry. Nic není zakázáno (až na hledání řešení na internetu samozřejmě) a k prolomení šifry budete používat mnoho technik. Například zkoumání zdrojového kódu stránky je naprostou samozřejmostí u téměř každé šifry a téměř vždy se v něm nachází důležitá nápověda. Budete muset hledat na netu, časem pak upravovat obrázky nebo dokonce zvuk. Nutností je alespoň základní znalost angličtiny.

Teď se konečně dostávám k tomu nejdůležitějšímu. Úvodní stránka hry se chlubí sloganem "the hardest riddle avalible on the internet", tedy volně přeloženo "nejtěžší hlavolam/rébus/hádanka na internetu". Následují opravdu povzbuzující statistika "Only 7 people have been certificated for finishing the game. That's about 0.0001% of all." Notpron má 140 levelů a pokud se chcete zařadit mezi těch 0,0001% lidí, kteří ji vyřešili, musíte projít všechny.

V době, kdy píšu tenhle článek jsem po celém dnu přemýšlení a zkoušení vyřešil 21. úroveň a pokud si hru zkusíte, sami poznáte, že dohrabat se sem je už celkem hardcore. Když se do Notpronu pustíte a budete do komentářů pod tímhle příspěvkem psát postupně svoje úspěchy a beatovat se (popř. si samozřejmě radit) bude to super. Když vás to bude nudit po prvních třech kliknutích...tak nic :-)

Adresa hry je http://www.deathball.net/notpron/.

K prvním tuším 10 levelům existují přímo u nich nápovědy a základní pravidla a pro pochopení jak hra funguje uvádím postup až do 3. levelu. Pokud se nechcete připravit o zábavu dál nečtětě.

LEVEL 1

Na obrázku vidíme dveře do domu. Stránka se jmenuje "Welcome" a na obrázku je nápis "Enter the door". Nečekaně - klikněte na dveře a jste v 2. levelu - jupíí :-))

LEVEL 2

Stránka se jmenuje "Something was in his way" a opět na ní vidíme dveře. Kliknutí na ně už ale nefunguje. Místo projítí dál se objeví hláška "The door is closed. Trick it or reach LEVEL3 in a different way!(Adress? Where is the hand pointing?" Při otevření zdrojového kódu stránky (Firefox: kliknutí pravým myšítkem někde na stránce --> Zobrazit zdrojový kód stránky) pak můžeme mezi HTML jazykem najít větu "General hints: Try all (except cheating) to get to the next screen, no matter what. It's no point and click thing!". Ruka nám ukazuje nahoru k adresovému řádku, v nápovědě se mluví o adrese a povolené je všehcno. Změňte v názvu stránky level2.htm na level3.htm a jste ve 3. kole!

Dál už je to na vás :-) Připomínám, že k několika prvním levelům jsou externí nápovědy (po kliknutí na Hints and Rules) a že pokud budete chtít a už fakt nebude vědět co, můžu poradit...ale zatím jenom do levelu 22 :-))

Hodně štěstí ;-)

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Včera jsem prolomil i 22 a Lipča se prý už proklikal k 8 :-) vidíte..vlastně je to lehký :-D

Unknown řekl(a)...

Chlapi, nenuťte mě k tomu...

Lipča řekl(a)...

Tome,jdi na to.Sifrovaci sezona daleko,musis si udrzet kreativni mysleni.

Ale musim rict, ze z tech 20 ukolu, co jsem videl, me tak polovina srala, protoze nemyslim, ze by to bylo zrovna "elegantni".

Unknown řekl(a)...

Prošel jsem do desátýho levelu - bez větších stresů a ostychu ze spoilerů - čistě pro nasátí filosofie autorů. A jak říkáš - některý věci jsou takový kostrbatý.
Nicméně se mi líbí, že hra reaguje i na zadávání "skoro správných" řešení a trochu tě tak směruje.

Unknown řekl(a)...

jojo a navíc jsou tam levely, kdy seš za zadávání nesprávných, ale logických možností "odměněn" :-D Lipča už ví o čem mluvím. Já se teď už den trápím s 26tkou.