úterý 10. února 2009

Jak jsme (ne)jeli na Buena Vistu aneb zkurvená zima

Omlouvám se za asi první sprosté slovo v nadpisu článků našeho blogu, ale bohužel pro vás je svoboda slova využívaná (a zneužívaná) především na internetu a já su fakt nasranej. Důvod? Tahle krátká fotoreportáž by ho měla objasnit.

7.1. Blíží se moje 20tiny a mamku napadl geniální dárek. V Praze má koncertovat Buena Vista Social Club. Kubánská kapela s proměnlivým složením, ve které zpívaly, hrály a celosvětově se proslavily největší legendy kubánské hudební scény. Kapela, která pro mě zosobňuje latino hudbu, kterou jsem mnoho let poslouchal na tréninku i doma, tvrdě na ni dřel, ale o to víc ji měl rád. Krásný dárek ke 20tinám, který ale bohužel mamka objevila příliš pozdě a lístky nestihla koupit.


17.1. Mamka zjišťuje, že Buena Vista bude i v Bratislavě a okamžitě mi o tom dává vědět. Bratislava se zdá ideální. Blíž než Praha a dokonce dávají 20% slevy na studentský ISIC karty. Koncert chce slyšet i taťka a Evička a tak se počet objednávaných lístků mění na 4. Vybíráme si ty nejlevnější za 20 eur.
23.1 Sleva na ISIC bohužel přes webové rozhraní nejde uplatnit a tak se i s Evičkou stavujeme na pobočku. Ani tam slevu nedokáží zadat a tak lístky pouze rezervujeme s tím, že během víkendu se všechno určitě vyřeší. Začínáme se těšit.
26.1. Mamce dochází omluvný email. Sleva lze uplatnit pouze na slovenské ISIC karty. Co to jako je za trapnou výmluvu? ISIC karty jsou přece mezinárodní!! No nevadí...HLAVNĚ, ŽE NA KONCERT POJEDEME A BUENU UVIDÍME. Po koncertě je avizovaná after party v klubu SaintTropez se všemi členy kapely a autogramiádou - NICE!
28.1. Lístky došly! No nejsou krásný? Už aby bylo 10.2.!


10.2. Už je 10.2.! Následující události se odehrály během tohoto dne.

08:30 Vstávám a nemůžu se dočkat večera. Hledám cestu ke Športovní hale Pasienky a GPSka i Google maps stanoví cestu zhruba na 2 hodiny. Koncert začíná v 7 a časová rezerva je nutná, takže stanovujeme dobu odjezdu na 4 hodiny.
09:00 Na Radiožurnálu poslouchám, že "D-dvojka" je od Bratislavy neprůjezdná a na Bratislavu tažená jedním pruhem.
12:00 Všichni se scházíme u oběda a vytahuju svoje poznatky o dálnici. Jsem uzemněn s tím, že teplota jde nad nulu, venku už nesněží a do 4 to určitě bude průjezdný.
15:00 Taťka telefonuje ať se nachystáme - venku začíná sněhový peklo a cesta nebude tak v pohodě, jak původně mysleli.
15:30 Vyjíždíme z domu. Na silnici už je 5cm sněhu a k Lipůvce jedeme průměrnou rychlostí 40km v hodině. Začínáme polemizovat o tom, že koncerty začínají předkapely a stačí nám, kdy dojedeme kolem 8, i když to nebude ideální. V rádiu hlásí, že Brno je totálně zasekaný a v autě začíná pomalu ale jistě klesat nálada.
16:13 Zastavujeme pod známým kopcem mezi Brnem a Lipůvkou. Uprostřed kopce stojí kamión a začíná se tvořit kolona. Kamión se ale začne rychlostí 1m/5min posouvat a tak začínáme počítat pouze se zpožděním. Poprvé vytahuju foťák, abych zdokumentoval situaci se slovy: "No to bude parádní článek na blog!" Z výrazu Evičky můžete vyčíst, že nálada je zatím dobrá, i když viditelnost je téměř nulová (viz okno za Evičkou) a venku řádí blizard. Fotky můžete zvětšit kliknutím.


16:20 Sranda končí. Kamion sice kopec vyjel, ale my zjišťujeme, že nejel tak pomalu, protože by nemohl. Před ním je totiž kolona, ve které jsou desítky dalších aut a kamionů. K tomu zprávy o neprůjezdném Brně a neznámý stav dálnice...deprese začíná.
16:30 Situace začíná vypadat beznědějně, když kolem nás projíždí dvě silničářská auta. Přichází moment naděje.



16:40
Nálada je na...je pod bodem mrazu. Silničáři se zasekli neznámo kde a my jsme se už víc než půl hodiny nehnuli z místa. Jednoduchými počty zjišťujeme, že koncert se dá stihnout za předpokladu, že vyjedeme, projedem údajně neprůjezdným Brnem a na dálnici nebude žádný problém. Začiná to vypadat hodně černě. Pro ty co cestu znají přikládám fotku cedule, u které stojíme, aby pochopili, že do Brna je to skutečně ještě daleko.


17:00 Taťka je rozhodnut. Situace se nemění a nemá cenu stát další hodiny v koloně na jednom místě. Kolem nás už většina lidí otočila auta. Zůstali jenom největší tvrďáci. Začínám chápat, že situace je kritická a bojuju. Je jedno, že dojedem pozdě, ale hlavně, že je uvidíme a uslyšíme! Dyť je to Buena Vista SAKRA NE?!?!?!?

17:15 jsem utlučen argumenty. I kdyby se v nejbližší hodině kolona hnula můžeme kdykoliv narazit na další problém. Musíme projet Brno a dálnice je nejistá ještě víc. Otáčený volant na fotce znamená jediné - sen se rozplývá a my jedeme domů.
17:50 Jsme doma. Atmosféra a nálada se slovy moc dobře popsat nedá. Přesto naši odjíždí na bowling a mamka hlásí: "Tak nechcet aspoň jít s nama, dat si večeřu a pak jít dom krásným zimním počasím?" Musím přiznat, že v ten moment ode mně "krásná zima" schytala strašlivou porci nadávek, ze kterých jsme nahlas vyslovil díkybohu asi jen tři.
23:14 Je 23:14. Dopisuju tenhle článek, poslouchám BVSC, abych vám k němu vybral nějakou písničku a ptám se sám sebe: "Bylo potřeba TAK sprostého slova hned v nadpisu?" Odpovím si sám: "Sakra že jo!!!"

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

A já se ptám: "Nešlo na závěr přitvrdit?"
Odpovím si sám: "Kurva že jo!!!"

Unknown řekl(a)...

To myslíš ve snaze dojet nebo v síle slov na závěr? :-)
Obojí bylo zamýšleno, ale nebyla síla. Závěr měl byt dost ostrej a dlouhej, ale pak už mě to strašně nebavilo a nechtěl jsem o tom už přemýšlet. Navíc se na mě škaredě dívala Evička, že "už to píšu fakt dlouho" :-)

Anonymní řekl(a)...

hej to mělo být moje. Chtěla jsem napsat úplně to stejný. Asi čteš Tome rychlej.
zuza

Anonymní řekl(a)...

Jo jinak, zitra ma prijet John. Fakt nevim, jak bych okomentovala tohle :)
zuza

Unknown řekl(a)...

Ad Bajda: No kdybych já takhle pros*al koncert, nechtělo by se mi o tom ani psát... Jinak jestli tě to potěší, ale v 9 večer jsem jel z Brna a na silnicích pusto prázdno (chtělo by se říci sucho, ale to by nebyla pravda) ):-P

Ad Zuza: Pokud bude počasí pokračovat v dnešním kurzu, nebál bych se příjezdu kohokoli kamkoli..