pátek 13. února 2009

Why are they after me?

Hláška z nadpisu odkazuje na dnes už starší film "Nepřítel státu". Ve své době byl hrozně cool a high tech a v základu šlo o to, že hlavního hrdinu sleduje vláda skrze satelity, mobilní telefony, štěnice a průmyslové kamery, aniž on by o tom měl vůbec tušení. Prostě ráj pro konspirační teoretiky.

Když si tak v hlavě představíte ten film a lidsku paranoju vůči "očipování" a ztrátě soukromí, pak velmi komicky působí nová Google služba Latitude. Díky ní se můžete dobrovolně nechat sledovat pomocí mobilního telefonu a satelitů od svých přátel a kdo ví od koho ještě. Ráj pro konspirační teoretiky číslo dvě.

Ale o nějaké sledování lidí mně nejde. Já bych se spíš chtěl zamyslet nad využitím této služby. V recenzích jsem většinou našel hlášky typu "víte,kde jsou vaši kamarádi" - což ale není využití služby, to je jaksi její definice. Může být vtipné sledovat, kde kdo je a jestli náhodou není kousek od vás a pak mu zavolat atd atd, ale nějak to není ono. Stojí to prachy a po chvilce to nejspíš omrzí. Tak co dál. Našel jsem ještě "víte, kde jsou vaše děti". Ok, to už má nějaký nápad. Nejsem rodič, ale chápu, že pro rodiče je tato informace důležitá. Takže pokud budou schopni vybavit své ratolesti telefonem, který tuto službu zvládne a zamezí tomu, aby děti byly schopny službu vypnout, může to být užitečné.

A na tom jsem skončil a nic jiného nenašel. Doufám, že se někdo kreativní najde a něco vymyslí a do té doby jen dva takové malé nástřely ode mne, které jsou spíše zábavné, než praktické, ale i to se cení.Možná někteří znáte deskovou hru "Scotland Yard". V ní je jedna postava zločince a několik policistů, kteří se pohybují po Londýně. Cílem zločince je uprchnout a cílem policistů je ho chytit - logicky. Háček je v tom, že zločinec je na herním plánu vidět jen jednou za X kol, kdežto umístění policistů je k vidění neustále. Celé je to samozřejmě složitější, ale tohle je základní princip. A teď si představte to samé v reálu s využitím mobilů a Latitude. Určíte si hranice města, zločince a policisty a interval, v jakém bude zločinec vysílat svoji polohu policistům. Doladíte to ještě upravením vítězných podmínek. Třeba když zločinec bude unikat po dvě hodiny, tak vyhrál a pro policisty je zas klíčové vidět zločince na vzdálenost menší, než 100 metrů, nebo ho obklíčit v nějaké formaci. V praxi by se určitě určilo, co je zábavnější a férovější. No a máte to. Zábavné využití Google Latitude.

Druhé využití je opravdu specifické - představte si klasickou šifrovačku. Týmy bloudí, organizátoři je dohledávají a netuší, kde a jak moc se kdo zasekl. No a zkuste všem týmům dát (ve smyslu že si ho seženou samy :-) mobil s Latitude a někde jinde mějte organizátora u počítače, který bude vidět jejich polohu(nemusí to být nonstop, třeba jen každou půl hodinku...hodinku) a hned máte dobrou představu, jak se hra vyvíjí a můžou z toho být i pěkné statistiky. Podle mého názoru šikovné. Asi hůř proveditelné, ale pořád zajímavý nápad.

No a teď zkuste zapracovat vy...napadá vás nějaký zajímavý způsob využití téhle služby?

Btw pokud se nějaký z mých nápadů ujme, čekám výnosy z vlastnických práv :-)

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Já bych je tak na první zamyšlení dodal, že u té šifrovačky by to nemusela být ani tak složitá záležitost. Stačí si sehnat jako sponzora bazar s telefony a proti záloze je pak týmům prostě půjčovat.:)

Anonymní řekl(a)...

a co takhle...kde je tvoje holka a nejlepsi kamos prave ted? :)
zuza