neděle 8. února 2009

So Say We All


Dlouho jsem se bránil napsání krátkého článku o seriálu Battlestar Galactica (dále jen BSG). Říkal jsem si, že to stejně nikoho nezajímá a já to nedokážu prodat tak dobře, aby se na to někdo začal koukat. Ale včera jsem změnil názor, když jsem se dozvěděl, že od příštího týdne bude jeden nejmenovaný bulvární deník každé dva týdny k výtisku přikládat i DVD s několika díly tohoto seriálu za klasickou cenu 49 Kč. Každý díl bude mít anglický i český dabing, titulky a několik bonusů. První DVD bude obsahovat úvodní 3 hodiny dlouhý film a pak už bude vycházet samotný seriál. Poměr kvalita+kvantita/cena je vcelku příznivý - přeci jen co 49 Kč, to 3x40 minut seriálu + bonusy a vystříhané scény, což tak odpovídá normálnímu filmu na levném DVD. A když už nic, tak úvodní film by si měl koupit každý. Takže se připravte na lehkou blogerskou masturbaci o tom, proč si tenhle seriál zaslouží vaši pozornost.



O čem to je? BSG je jeden z těch nových seriálů typu Lost či Dr. House, který se na zavedený žánr snaží dívat trochu jinak. Konkrétně tady na žánr sci-fi, který byl po dlouhá léta pro masové publikum definován hlavně seriály Star Trek a Star Gate (chtěl bych zdůraznit, že si nestěžuji, tyhle seriály miluju). Děj je relativně jednoduchý - kdysi dávno lidé žijící ve 12 koloniích na různých planetách vytvořili Cylony - roboty, kteří měli dělat jejich práci a řešit jejich spory. Ale roboti se vzbouřili (jak už to tak bývá) a vypukla válka. Pak se Cyloni náhle stáhli a nebylo o nich dlouhá léta slyšet. V tomto okamžiku začíná seriál. Cyloni se vracejí a promyšlený úderem v jednu chvíli likvidují život na 12 koloniích...přežívá pouze asi 50 000 lidí na několika civilních vesmírných lodích a hlavně na bitevní lodi Galactica (Battlestar je označení typu lodi). Odpor je irelevantní, zbývá jen útěk a malá naděje na přežití zbytku lidské rasy.

A v čem je toto jiné? Tak za prvé - formální stránka. Seriál je točen "reportážní" kamerou. Kdo neví, co to je, ať si vybaví film The Bourne Ultimatum.Takhle nějak to vypadá. Uvozovky jsem použil, protože kamera je použita i v záběrech vesmírných, kde samozřejmě žádný reportér není a kamera je virtuálně reportážní. Člověk tedy má pocit, že je přímo tam a i když smysly časem otupí, pořád jde o vcelku unikátní postup při natáčení seriálu. Zvukově je seriál taky velmi experimentální, což se o to hůř popisuje. Představte si náboženské chorály+hudbu skotských vysočin+africké bubny+smyčcový orchestr...máte?...no já vím, že ne, ale tak to prostě je.



Za druhé - celková atmosféra. Tenhle seriál není legrační. Tenhle seriál je o partě lidí, kteří přežili apokalypsu jen dílem náhody, jejich životy jsou neustále v nebezpečí a oni jsou odsouzeni k tomu přemýšlet, jestli by nakonec ta rychlá smrt na začátku nebyla lepší. Žádné proběhnutí hvězdnou bránou, vystřílení všech emzáků a pak všichni zpátky domů za zvuku sarkastických poznámek. Lidé tu umírají, zásoby se tenčí, zoufalství roste...nikdo není hrdina. Počet přeživších je malý a toto číslo neustále klesá

Za třetí a za poslední - a teď pozor - o tomto seriálu se dá PŘEMÝŠLET. A ne jen o tom, co bude dál. V seriálu se probírají politická i náboženská témata (a ta náboženská opravdu zhusta), protože přeživší potřebují vládu a potřebují morální vedení. A jak zvolíte vládu? Jak rozběhnete ekonomiku? Celý svět je pryč, jak to lidem rozumně vysvětlíte? A já sám jsem si v seriálu našel spoustu vodítek k dílům zlatého věku sci-fi. Skrze seriál můžete řešit Asimovy zákony robotiky, predeterminaci lidského života a existenci nadřazené inteligence A.C. Clarka či utopické úvahy Heinlainovy.

A to je důležité - každý si tu najde svoje. Klasický sci-fi příběh, vesmírné bitvy, mezilidské vztahy, morální, politické a náboženské problémy. A pro mladé kluky jsou tu i ty prsaté holky. Jděte do toho prostě.


6 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Takové PR na blogu tohoto jména?
Ptám se: Kolik autorovi zaplatili??
Sám si odpovídám: Nic, ten člověk je to schopen dělat i zadarmo ;D

Lipča řekl(a)...

To neni PR, to je vytrysk uprimneho nadseni :-) Takze prestaneme kecat a zacneme ztracet cas sledovanim serialu...sup sup :-)

Unknown řekl(a)...

Tome my co posloucháme o BSG už x týdnů jsme věděli, že je jenom otázka času, než tahle neplacená reklama na náš blog přijde :-)

Lipča řekl(a)...

Jak jsem rekl,ja se tomu fakt branil.Ale uz tech zazitku bylo tolik,ze to chtelo ventil :-) Jen tak bokem - serial ma chyby, spoustu...who cares

Unknown řekl(a)...

Ono je to neplacený? Je krize - musíte z nich sedřít kůži! Není čas na milodary!

Lipča řekl(a)...

Vzhledem k tomu, ze nataceni serialu uz skoncilo, vse je zaplacene a je vydelano,tak na nejake reklame nezalezi :-)