neděle 13. července 2008

Fatboy Slim…just a band. The BPA...just a band.

Jak psala Zuza v diskusi, je léto, děvčata jsou krásná a po ulicích pobíhají skoro nahá (což nás drsné/zadané kluky samozřejmě vůbec nebere), ale i tak jsem se překonal a sedl k PC, abych konečně po dlouhé době obnovil práci na našem blogu. A začnu rovnou zostra – novým projektem mého nej nej nej hudebníka Normana Cooka aka Fatboy Slim aka Space Cowboy aka Mighty Dub Katz atd atd.

Tento rok Fatboy Slim ke svým mnoha alias přidal jedno nové – The BPA neboli Brighton Port Authorithy. Nabízí se otázka, proč si sakra ten člověk vymýšlí pořád nová a nová jména a dělá tak v tom fanouškům chaos. Odpověď je velmi jednoduchá. Norman Cook každé své alias váže na určitý žánr hudby, takže když si pustíte Fatboy Slima, uslyšíte jeho klasické big beats a například u Mighty Dub Katz vám zazní funky house. The BPA je projekt v rámci žánrů Acousmatic / Tape music / Psychobilly / Powerpop. Rovnou upřímně řeknu, že nechápu ani jeden z těch žánrů a hlavně podle všeho posledních 10 let už prakticky žánrová hudba neexistuje (protože i hardcore metalista vám řekne, že nehraje metal a nedá se tak obyčejně zaškatulkovat, spíš vám řekne něco ve stylu „je to něco úplně novýho - trošku goth metalu, trošku emo, trošku Luneticů…a je to nážez“), tak proč se trápit.

Novinkou u The BPA je způsob, jakým ho Norman Cook uvedl na svět. Včera jsem viděl jednu hru Járy Cimrmana a Zdeněk Svěrák tam vykládá, jak část Cimrmanova díla našel pod podlahou v jeho domečku. Cimrman samozřejmě neexistoval a Svěrák si to vše s kolegy napsal a vymyslel a přesně to je i princip vztahu The BPA a Normana Cooka. Norman vydal zprávu, že v jednom starém domě u brightonského přístavu našel bednu zašlých MC kazet od jakési dávno zapomenuté kapely The BPA a on se ji snaží rekonstruovat. A že se mu daří.

Na podzim vyjde CDcko kapely The BPA, ale už teď si můžete poslechnout první tři singly – He´s Frank (píseň poprvé vyšla na soundtracku k seriálu Heroes), Should I Stay or Should I Blow a hlavně Toe Jam. Právě Toe Jam a hlavně jeho úžasný videoklip právě oblétá svět a plní internetové stránky. A já udělám to, co dělá správná internetová ovce a též sem ten videoklip hodím, protože to stojí za to.


A pokud se vám poslech líbil, tak se nebojte zkoumat The BPA trošku hlouběji a poslechněte si a přečtěte něco dalšího třeba na:
http://www.myspace.com/thebpa
http://www.normancook.info/blog/

Žádné komentáře: