pátek 5. prosince 2008

Matematika vs. realita

Začneme rovnou pěkně ze široka otázkou - co je to náhoda? A proč se ptám? Sledoval jsem totiž jeden díl seriálu The Big Bang Theory, kde mezi hlavní postavou Sheldonem, vědcem na MIT a Penny, typickou hloupoučkou blondýnkou (člověku se dere na jazyk slovo "archetyp") probíhá rozhovor:

Sheldonův byt, ráno.
Sheldon: "Potřeboval bych na tenhle experiment vejce, asi budu muset do obchodu."
Do bytu vchází Penny.
Penny: "Jdu do obchodu, nepotřebuješ něco?"
Sheldon: "Hmm, tohle je asi jedna z těch chvil, kterou by normální lidé s neznalostí teorie velkých čísel nazvali náhodou..."


Pointa ukázky - je náhoda opravdu jen aplikace nějaké věty z matematiky?

Zákon velký čísel (Law of large numbers), o kterém se Sheldon zmiňuje, říká spoustu věcí a moje interpretace je (omlouvám se předem všem vědcům MIT), že pokud se jedna činnost opakuje opravdu mockrát (nabízí se slovo nekonečno, ale tenhle termín se těžce uchopuje, takže zůstaneme u opravdu mockrát), tak už se během ní může stát absolutně cokoliv a nemůžeme to nazvat náhodou, i kdyby to bylo sebedivnější (na tomhle místě doporučuju přečíst si povídku Ten druhý tygr od A. C. Clarka). Aneb pokud každé ráno k vám bude chodit sousedka a ptát se, zda něco nepotřebujete, tak jednou holt něco potřebovat budete (třeba něco, čím byste tu otravnou sousedku konečně vyhnali z baráku) a není to náhoda . Takže náhoda nejpíš neexistuje.


Oproti této suché teorii já kladu do opozice následující reálné události - moje máti se docela často ocitá v blízkosti mého PC a ve většině případů se stala jedna z následujících věcí: zaseknul se jakýkoliv program, který byl spuštěný (hry, filmy, aplikace...solitaire ve Winu...cokoliv, vždy nejmíň hodinu od posledního uložení rozdělané práce); umřelo desítky mých avatarů v různých hrách po té, co jsem zrovna 2-3 hodiny hru neukládal; zhroutili se Windows jako celek a jedinou nadějí byla reinstalace; počítač se vypnul sám od sebe; odinstalovali se USB 2.0 porty samy od sebe; poškodila se disketa; funkční DVD bylo najednou nečitelné; CD s originální hrou se rozlámalo na kousky při běhu v mechanice (zdá se vám to jako nemožné...jsem živoucí svědek téhle události, z CDčka zbyl pytlíček střepů); přestaly fungovat reproduktory; přestala fungovat mechanika; přestal fungovat modem/wi-fi; shořel zdroj (dvakrát); shořela grafika; přestal fungovat větrák CPU; přestala jet myš; poškodily se sektory na disku tak, že jediným rešením byl disk nový (+ztráta všech dat)...

Opravdu máte tu sílu nazvat tohle důsledkem matematické poučky? Nebo je to spíš náhoda? A nebo je pravda někde úplně jinde? Rozhodněte sami.

A kdo nepochopil tu matematickou část nebo narazil na jiný zajímavý problém, tak ať se na to optá kluků na MATHEMATIX.cz, oni Vám to tam rádi vysvětlí (a pokud nechápete cokoliv jiného, v čem je nějaké číslo, tak pro Vás platí to samé).

Žádné komentáře: